SLADKÁ RÝŽE – moučník
Suroviny:
220g rýže
200g datlové chalvy
20g krupicového cukru
400ml mléka
kůra z ½ citronu
šťáva z ½ citronu
1 lžíce másla
2 vejce
600g datlí (lze nahradit švestkami nebo jiným ovocem)
Poleva:
Suroviny:
Šťáva z ½ citronu
200ml šťávy z kompotu
200g moučkového cukru
Přebranou a propláchnutou rýži nasypte do kastrolku, dejte vařit s citronovou kůrou, cukrem (lze i vynechat – cukr je obsažený v chalvě samotné), rozdrobenou chalvou, mlékem a máslem. Vařte ve vodní lázni nebo páře asi 20 minut (pokud budete vařit jen v kastrolku, zvolte mírný var a hlídejte, ať se vám rýže nepřipálí).
Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do světlé pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, který po částech vetřete do pěny. Poté promíchejte s vychladlou (vlahou) rýží. Do 2/3 rýže přimíchejte datle nebo jiné ovoce.
Zapečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut, v máslem vymazané formě nebo jednotlivě v miskách (vymazaných máslem). Formu naplňte z 1/3 rýží, doplňte rýží promíchanou s ovocem.
TIP: Moučník můžete vylepšit o polevu, jednoduše utřete šťávu z citronu a z kompotu s moučkovým cukrem nad párou, stačí nechat projít varem a máte originální recept vhodný i ke slavnostním příležitostem