Na těsto:
180g hl. mouky
125g měklého másla
60g cukru moučka
1 žloutek
Sůl
Náplň:
500g polotučného tvarohu
150g vanilkové chalvy
100g cukru krupice
3 vejce
2 lžíce bramborového škrobu
½ citronu
4-5 hrušek
lžičku skořice
Mouku, máslo, moučkový cukr, špetku soli a jeden žloutek smícháme až vypracujeme hladké těsto, které necháme 20 minut odležet, nejlépe v chladu. Těstem vyložte dno i okraje koláčové formy.
Náplň: Tvaroh utřete s cukrem, celými vejci, škrobem a šťávou z půlky citronu. Do směsi rozdrobte vanilkovou chalvu. Hrušky oloupejte a nakrájejte na plátky. Krém rozetřete na těsto, obložte hruškami a posypejte skořicí. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C hruba 45 minut.
TIP: Jako obměnu můžete koláč připravit s drobenkou. Jednoduše místo drobenky posypete před upečením chalvou podle vaší chuti.